Skip to content

MENCARI KULAAN DI MALAYSIA

Februari 13, 2011

STOP PRESS!!

KULAAN YANG DICARI SUDAH DIDAPATKAN…

Kepada pengunjung blog ini, khususnya pembaca tulisan bertajuk: “Mencari Kulaan di Malaysia”, saya kabarkan bahwa setelah sekian lama upaya mencari kulaan (keluarga) melalui publikasi tulisan di blog ini, blog Pertubuhan Banjar Malaysia, dan facebook saya sendiri (wajidi amberi), maka alhamdulillah telah membuahkan hasil, yakni berkat pertolongan Allah swt jualah akhirnya kami dapat menjalin komunikasi dengan keluarga di Batu Pahat, Johor, Malaysia. Kejadian bermula, hari Jumat, 16 November 2012, jam 15.36 sdr. Ayub bin Sadeli menantu daripada Abdulrahman bin Suri bin Ahmad/Isur bin Itit (saudara sebapak ayah) di Kampung Parit Sepadan Laut, Parit Raja, Batu Pahat, Johor Malaysia, menelepon ke hp aku mengabarkan bahwa merekalah kulaan yang Abah dan aku cari selama bertahun-tahun, baik melalui surat, televisi RCTI Program Citra Nusantara, blog, dan facebook. Betapa himung (gembira) hati melihat Abah gembira berteleponan, ber cu-ur dengan kakanda Abdulrahman bin Suri di Batu Pahat. Semoga silaturahim ini terus terjalin sepanjang hayat atau masa sampai ke anak cucu. Untuk mengenang upaya pencarian keluarga, maka tulisan: “Mencari Kulaan Di Malaysia” dengan berbagai tanggapan dari para sahabat atau pengunjung sebagaimana tersaji di bawah ini tetap dipertahankan…sebagai bagian dari catatan sejarah!!

Semenanjung Malaya, merupakan salah satu tujuan tempat merantau bagi ribuan orang Banjar pada akhir abad ke-19 atau awal abad ke-20. Mereka membuka lahan dan mendirikan kampung Banjar dan hanya sedikit yang kembali ke kampung halamannya. Oleh karena itu, daerah-daerah yang menjadi bagian negara Malaysia sekarang, seperti Parit Buntar di Perak, Tanjung Karang di Selangor dan Batu Pahat di Johor banyak ditemui orang Banjar, terutama dari generasi ke empat atau ke kelima.
Kepada para pembaca, saya menyampaikan bahwa ayah saya (Haji Amberi bin Itit) di Barabai, mengisahkan kepada saya anaknya (Wajidi bin Haji Amberi bin Itit) di Banjarmasin bahwa beliau mempunyai kakak seayah/sebapak bernama ISUR BIN ITIT ALIAS SURI BIN AHMAD (jika masih hidup diperkirakan berumur 90 tahun) dengan alamat terakhir: Muka Pasar 5 Batu Pahat, Johor Malaysia”. Dan kini tidak diketahui lagi kabarnya.
Atas permintaan ayah saya, agar cerita ini disebarluaskan sebagai salah satu ikhtiar untuk kembali menjalin silaturahim dengan Isur bin Itit atau anak cucunya di Malaysia atau dimana saja berada, maka asal mula kejadiannya disampaikan, sebagai berikut:
a. Sekitar tahun 1923 kakek saya (ayah bapak saya) bernama Itit bin Atul bersama isteri dan anaknya Isur bin Itit dan seorang lagi bernama Kumbih pergi merantau dari kampung Awang Barabai di Borneo Selatan ke Batu Pahat, bekerja di perkebunan karet.
b. Setelah beberapa tahun di Batu Pahat, Itit kembali pulang ke Awang Barabai karena terjadi perceraian dengan isterinya di Batu Pahat. Sedangkan Isur beserta ibunya dan Kumbih bertahan di Batu Pahat.
c. Di Awang Barabai, Itit bin Atul beristeri lagi dengan Artawiah binti Haji Dugani yang kemudian melahirkan 4 orang anak, yakni: Ahmad, Siti Jabidah, Amberi, Suarti, beralamat rumah di desa Murung A (desa Pantai Batung).
d. Di Batu Pahat, si ibu bersuami lagi dengan seorang bernama Ahmad, sehingga Isur bin Itit berganti nama/dikenal dengan nama Suri Bin Ahmad. Perkawinan itu kemudian melahirkan seorang anak bernama Hamzah bin Ahmad.
e. Di tahun 1960-an, kakak ayah bernama Ahmad bin Itit saling berkirim surat dengan Isur bin Itit/Suri bin Ahmad dengan alamat “Muka Pasar 5 Batu Pahat, Johor Malaysia”. Isur mengabarkan bahwa ia di Batu Pahat mempunyai 7 orang anak dengan anak tertuanya lahir tahun 1940.
f. Hubungan surat terputus, ketika terjadi konfrontasi Indonesia-Malaysia di tahun 1965. Surat yang dikirim Ahmad bin Itit ke Batu Pahat selalu dikembalikan dengan catatan: “unknown address” (alamat tidak dikenal). Sebaliknya, Isur bin Itit/Suri bin Ahmad juga tidakpernah lagi berkirim surat kepada Ahmad bin Itit.
Demikianlah, jika diantara saudara/saudari adalah kulaan saya atau mengenal keluarga atau anak cucu dari Isur bin Itit/Suri bin Ahmad di Batu Pahat, atau di tempat lain di Malaysia atau Indonesia, sudilah kiranya mengabari/mengontak saya melalui email: wadjidi@yahoo.com, patikalain@gmail.com, hp +628125181044, phone 62-511-3306195 atau melalui blog: https://bubuhanbanjar.wordpress.com/.

Iklan
73 Komentar leave one →
 1. Februari 13, 2011 10:26 am

  Kawitan ulun nang lalaki matan halui memang bagana di Benut , Pontian , Johor. Kawitan hidin bangaran Haji Sukor. Mamarina ulun di Benut ( Kampong Lubuk Sipat ) magun haja ada lagi babarapa orang – ading saayah awan kawitan ulun. Kawitan ulun ada batiga baading nang saibu saayah. Tagal sunyaan hudah kadada lagi, tamasuk jua kawitan ulun.

  Tahuam, adakah bubuhan hidin tarait awan kawitan pian….

  Salam sabarataan bubuhan di banua.

  Mun kada tarait, amun papadaan jua, magun haja bakula kita….. 😀

 2. Februari 16, 2011 1:54 am

  Assalaamu’alaikum wr.wb, mas Wajidi…

  Subhanalallah, sungguh saya terharu membaca tulisan mas di atas. hati ini terusik sekali mengenangkan rasa kerinduan yang dirasai oleh bapa mas di sana terhadap abangnya yang tidak pernah ditemui dan hanya diketahui berita melalui utusan surat sahaja.

  Saya mendoakan agar suatu hari nanti, bapa mas Wajidi dan seluruh keluarga di Banjarmasin bisa dipertemukan Allah dengan keluarga di Malaysia. Insya Allah, dengan berkat doa dan harapan banyak pihak, keajaiban pasti berlaku tanpa kita ketahui bila, masa dan tempatnya.

  Salam mesra dari Sarikei, Sarawak. 😀

  Walaikum salam…terima kasih atas doa mbak Fatimah. Kita hanya dapat berusaha dan berdoa. Banyak sebenarnya kerabat orang Banjar di Malaysia, dan sebaliknya karena memang jumlah keturunan orang Banjar di sana banyak sekali. Walaupun sebagian besar mereka tidak mengetahui asal padatuan mereka di Kalimantan Selatan, namun hati mereka tetap terpaut karena adanya hubungan genealogis diantara kedua bangsa meski berbeda negara… 😀

 3. uda permalink
  Februari 15, 2011 11:59 pm

  Ujar paninian ulun, ada ai mamarina nang bagana di Benut, Juhur, Malaysia Barat. Ada jua mamarina nang magun bagana di Sapat, Tembilahan, Sumatra. Tagalnya ngarannya kada pati ingat lagi dah. Ngaran paninian ulun Hj Ma’amor, bini sidin Hajah Asiah Kampong Parit Gumpong, Kuala Kurau, Perak.

  Tahuam , ada jua kah kulaan kami di Banjar.

  Kawan baucap: “……hadang dahulu! ikam tu bapiragah bakula awan Uda di Penang. Dimana taraitnya garang? Kalu karamput”. Jar ulun: … sidin tu bujur bakula awan ulun. Paranah mamarina sepupu tiga kali kawan datu Uda nitu, basapupu ampat kali awan ipar sepupu dua kali paninian datu bini ulun. “Hah…jauh banar raitannya? Bingung inya. Biarha jar ulun, jauh-parak, tarait jua ngarannya… 😀

  • mohd rizal permalink
   Januari 8, 2013 1:13 am

   salam…handak bahabar…atuk kurang panyurahan..anak2nya tahu yg inya ni asal kg sapat,mun sapa panandu ngarannya haji dahari(adah) bin hj ali bin tuntuk.

 4. Februari 17, 2011 11:24 am

  amun kaiulun lahir dimalaysia, kada salah tahun 1918,masih hidup dipalajau dibarabai…
  datu ulun narannya Naim, atau su Naim bin hasan, sidin asli orang mesjid karamat dipalau,pas disubalah mesjid palajau itu pang,,ah , sidin ni tiga puluh tahun madam ka sumatera, jambi muara tungkal, tembilahan, deli, dan terakhir ke batu pahat johor malaysia, dangsanak dan keluarga sidin ada yang di deli , dan sebagian lagi ada di johor batu pahat, kebetulan bini sidin yang kedua (kuwitan bini kai) adalah orang banjar campuran melayu china di malaysia sana, imbah sidin tuha, gara-gara membunuh orang sidin bulik sekitar akhir tahun 1920- atau awal 1930-an sidin bulik ke palajau barabai, tapi keluarga sidin masih dimalaysia,,, beliau meninggal tahun 40-an, umur sidin antar 70-80 tahun, , ada anak sidin yang paling bungsu yang jadi tentara, mugnkin awal 50-an ada ditugasakan ke sumetra, entah kaya apa, sidin ada batamu dengan perwira polisi malaysia disana, seorang china ..habis itu kami bakiriman fhoto dan alamat jar dari malaysia, tapi sayang alamat dan fhoto itu sudah hilang,,,berita terakhir mahabarakan bahwa keluarga sidin yang dimalaysia itu, bubuhan palajau jua, ada yang jadi tentara,,tapi yang pasti sekarang sudah putus hubungan,, datu bini ulun ditahun 50-an gara-gara ada panggilan tanah air dari malaysia sempat handak bulik ka malaysia, bajujual amas dan tanah sudah, tapi kada jadi…
  klo ae dimalaysia sana, masih ada bubuhan palajau dari mesjid keramat palajau barabai tolong ae dikakabari, supaya kita kawa bacuur atau batutur zuriat,,ulun dangar2 datu ulun su Naim ini terkenal haja, orangnya katuju bakalahi jar,,dangsanak sidin narannya H.Amin di deli, tapi kada baisi anak,,habis tu H,Karim di sumatera, kada baan jua, habis tu ada bibinian Kamila tapi bagana dipalajau haja…
  kai ulun yang masih hidup ni narannya jumberi, anak ketujuh atau ke delapan dari naim karena sudah tuha kada tapi mandangar lagi, jadi ngalih banar dipandiri,,tapi sidin lahir dimalaysia, bulak balik haja jar dahulu kasana,,dangsanak sidin rancak haja bulak balik jua jar ka Malaya,tapi itu dahulu….dangsanak tiri sidin dari bini tuha si NAim gen rancak haja jua..
  mudahan disini tatamu kaluarga nah

  Ulun doakan mudahan tahaga, taparukui atawa tadapat kulaan andika nitu, nyaman kaina bacuur. Kaitupang hudah. Jangankan kita di banua, bubuhan Banjar di Sapat, Tembilahan, Kuala Tungkal, Deli, Batu Pahat, Selangor dan di wadah urang Banjar bagana lainnya gin banyak nang kada pinandu dimana kulaan di Banua.Bubuhannya sakadar tahu, umpamanya datunya matan Kalua, Barabai, Alabio, Kandangan, Nagara, Palajau. Tapi dimana di Kalua, siapa ngarannya, buhannya kada tahu lagi…Ini pantingnya nang tuha bakisah, maminanduakan kula ka anak cucu. Mun kada, pas nang tuha mati, pagatam hubungan kulaan marga anak cucu kada dibaritahu..

 5. Afay walat mukhtar permalink
  Juni 25, 2011 6:31 pm

  Ulun org barbai pajukungan,ujar habar ad dangsnak kaid jambi .abdullah mun kd salah ngran sdin..,bla ad kulaan barabai kasih tau uln

  Kalau di Jambi, berarti mungkin adanya di Kuala Tungkal. Di sana dihuni mayoritas orang Banjar..

 6. afay walat mukhtar permalink
  Agustus 22, 2011 1:49 pm

  bujurae d kuala tungkal jar,tpi ngaran2 kturunan kai ny kd tp tahu lage,..salam hj wan kulaan banjar.

  • hamdi bin man permalink
   Agustus 3, 2012 9:02 am

   salam ,aku keturunan kuala tungkal parit 4 telok nilau asal moyang ku khalid-datuk ku datang kemalaysia -perak tg.piandang/sg.labu nama datok arshad bin khalid-dah meninggal.Di tungkal ada arwah atuk cerita ada datuk saudara nama ahim bin khalid dan radiah-foto ada pada saya.ada saudara kerja diimegresen pelabohan tungkal nama affandi dan isteri nama aishah anak nama mohd taufan dan dideh-gambar pun ada pada saya.Affandi tinggal di Rt.4 taman siswa.
   nama saya:hamdi bin man-tel.0199511962,094676005,094676003-tinggal dipahang.
   email:hamdi.m@felda.net.my.
   siapa terbaca berita ini dan kenal keturunan sebelah arwah datok saya minta tolong hubungi saya terima kasih.

   • mohd rizal permalink
    Januari 8, 2013 1:07 am

    salam…uku gin nak umpat bahabar,,bubuhan kami asal parit 3 kuala tungkal,mun sapa panandu hj samad ketua kg situ,hj samad ni mawa atuk ku yg ngarannya jaafar hj.mohamad,ia jdi tok guru daerah pt buntar,org pangil tok guru mat itam bininya putih babanar..haji jaafar ni kulaannya byk ditg piandang mun sapa panandu paklang indik.

   • nur wati idris permalink
    Oktober 19, 2013 2:09 am

    saya mencari atuk saya yang bernama arshad menurut cerita almarhum bapak saya kakek saya yg bernama arshad tinggal di banjar masin kota alalak waktu itu bapak saya masih bujangan sudah di tinggal kakek saya balek ke banjar masin kota alalak di banjarmasin kakek saya mempunyai istri yg kedua dan sewaktu bapak saya masih hidup kakek saya yang di banjar masin pernah berpesan dengan salah satu kenalannya suruh menyampai kan kepada bapak saya bahwa kakek saya mempunya anak 4 di banjar masin kota alalak tapi sayang sekali bapak saya belum sempat berkenalan dengan saudara nya yang empat itu dan sekarang bapak saya udah almarhum,dan yang tinggal adalah saya cucu dari atuk sanang / arshad

   • Hendratno permalink
    Desember 17, 2013 3:16 am

    amun bisa membantu mencari saudara perempuan istri yang terpisah sudah belasan tahun.dengan Nama Salamah .adapun Salamah ini barang kali ketemu untuk nama ibunya: siti fatimah nama adik yuliana safitria sekarang kami tinggal di surabaya telp +6231 5024694 menurut informasi ibu nya yang bersama kami sekarang.Salamah Tinggal di malaysia kota.menikah dengan warga keturunan malaysia.tempo hari suami bekerja di Banjarmasin di Jayanti jaya.barangkali ada yang bisa membantu,menemukan.kami haturkan ribuan terima kasih.

 7. naz permalink
  September 25, 2011 11:05 pm

  keluarga yang kamu padahkan itu sudah banyak meninggal dunia..

 8. Mohamed Salleh Lamry permalink
  Oktober 7, 2011 7:05 pm

  Salam,

  Bagaimana perkembangan sekarang? Sudah adakah respons dari keluarga di Malaysia?

  Belum ada, ayahanda ai…:)

 9. November 11, 2011 8:56 pm

  ….ulun urang banjar..bagana di Medan ( tanah deli )….menurut carita dari peninian..padatuan ulun bahari dari Barabai…sabalum ke Tanah deli…mereka manatap di batu pahat jua….tepat di batu sembilan…manurut carita nya jua..sabarnya masih ada kulaan di sana..yaitu makcik dari peninian ulun ( adik dari mamak )…tp sampai beliau meninggal kadak pernah bertemu apalagi bulik ke batu pahat…..

  ayuha. kaitupang…hudah…

 10. Alias bin Ahmad permalink
  November 22, 2011 9:15 pm

  Assalaamu’alaikum wr.wb
  Saya ni urang banjar kalua dari generasi ke empat,paninian semua’an udah
  meninggal dunia,cuma tinggal abang paninian datuk.datuk ada tujuh beradik,
  ngaran arwah datuk Hj Yusuf bin Umpau,mengikut apa yang dicerita kan oleh arwah datuk saya, Arwah Umpau (moyang) berasal dari Banjarmasin,tapi saya kada pinandu dimana kulaan di Banua.hanya tahu bubuhannya kalua haja, umpamanya moyang matan Kalua.Moyang saya dahulu dilantik sebagai Sidang,mengikut pemahaman saya urang Banjar zaman dahulu yang yang datang ke Selangor pada 1862 adalah para pendukung Pangeran Antasari dalam kemelut perang Banjar,urang banjar yang datang ke Tanah Melayu dahulu sangat berpengaruh dn kuat penganggan agama demikian itu mereka dilantik sebagai Imam atau ketua sesebuah kawasan penempatan tersebut.Saya kurang pasti sama ada moyang saya termasuk dalam kalangan pendukung Pangeran Antasari atau keturunan Gusti,dalam masa terdekat saya akan cube dapatkan maklumat sebenar dari sumber keluarga terdekat.

  Semasa hayat arwah datuk ada pantang larang seperti tidak boleh melihat urang datang kerumah beliau berpakaian serba kuning raja,dan selain itu ada juga pantang-pantang lain yang akan saya akan ceritakan dikemudian masa.
  sila hubungi saya:
  email:eyassali@yahoo.com
  no tel 0176682956 (Alias Ahmad)

  Walaikum salam, asa himung kulaan banjar matan Selangor Malaysia maniring atawa bailang ke blog bubuhanbanjar ini. Amun padatuan andika datang ka selangor tahun 1862 maka mungkin bujur haja padatuan andika tu pendukung Pangeran Antasari. Banyak urang banjar nang bukahan, tajun atawa madam ka luar Banua wayah Perang Banjar tamasuk urang Banjar matan Kalua bubuhan anak buah Penghulu Rasyid (pejuang Perang Banjar di Kelua) ke Semenanjung Melayu, di samping sebab lain. Ada ulun tulis kisahnya di blog ini: “MIGRASI URANG BANJAR KE PAMADAMAN”, atau cari melalui google…

  • Alias bin Ahmad permalink
   November 22, 2011 9:27 pm

   pembetulan email
   eyass_ali@yahoo.com

  • Alias bin Ahmad permalink
   November 23, 2011 8:06 pm

   gimana caranya amun handak bahubung awan saudara-saudara bubuhan kulaan Penghulu Rasyid yang mungkin masih ada di Banua,kaluko ada tarait-rait arwah Umpau (moyang) bakulaan,handak jua manganali kukulaan yang masih ada disana agar kada taputus hubunggan walaupun jauh di Banua.Amun banaran ada kulaan disana, kapingin handak tulak manziarahi.paninian-paninian semuaan kadada lagi,tinggal anak,cucu dan cicit.

   Minta bantuan andika Terima kasih.

   Di Penang, Bukit Mertajam, ada kulaan bangaran Abdul Khair (fb: udahydra), padatuan sidin matan kalua jua. Kaina ulun gani-i/dangani balalah ka kalua amun pabila-bila andika ka Banua. Banyak hal menarik di Kalua, sila tiring: http://kotakalua.blogspot.com/

   • Alias bin Ahmad permalink
    Desember 26, 2011 9:43 pm

    adakah katahuan cerita baru bubuhan kulaan mantan Kalua yang bukahan ka Semenanjung,handak bangat mancari asal usul kukulaan Umpau di Banjarmasin,amun tahagak nyaman banar rasanya handak tulak ka Banua.

 11. Alias bin Ahmad permalink
  November 22, 2011 9:25 pm

  pembetulan email:
  eyass_ali2yahoo.com
  fb: Ali Eyass
  no tel;0176682956

 12. Desember 25, 2011 7:30 pm

  …masih tercari…cari asal usul kulaan…

  • Alias bin Ahmad permalink
   Desember 26, 2011 9:37 pm

   E..eh…. tahuam amun katamuan lagi…

 13. Alias bin Ahmad permalink
  Desember 26, 2011 9:34 pm

  Apa yang diceritakan Umpau berkemungkinan keturunan pembesar daerah atau pengikut setia Penghulu Rasyid (pejuang Perang Banjar di Kelua)

  Arwah Umpau (moyang) atau paninian datu ada 7 urang anak,anak pertama ngaran nya Jamah(asal Banjarmasin),kedua Masiah (asal Banjarmasin),ketiga Sapiah (Jestia Kuala Selangor),ke empat Sidang Idris (Sawah Sempadan Tanjong Karang),kelima Hj Dahlan (Jestia Kuala.Selangor),ke enam Hj Yusof ( Sawah Sempadan Tanjong Karang),ke tujuh Galoh (Sawah Sempadan Tanjong Karang)
  Nenek Jamah(anak pertama Umpau)hasil perkahwinan pertama Jamah dikurniakan seorang anak,anak pertama itu dibawa lari ke Banjarmasin oleh suami pertama.tidak dapat dihubungi sehingga sekarang.
  Arwah Umpau ada seorang isteri ngaranya Jijah.
  Mengikut cerita mamak.Arwah Umpau datang dari Banjarmasin kemudian singgah di Batu Pahat Johor mengambil upah mengerat getah,kemudian berhijrah ke Jeram Kuala Selangor,mengambil upah mengerat getah,akhir sekali behijrah membuka hutan di Sawah Sempadan Tanjong Karang dan menetap di situ,kemudian sidin dilantik sebagai Sidang. arwah Umpau ada membawa anak angkat bernama Majit (orang Palembang)apa yang diceritakan oleh mamak, Majit adalah orang buruan.
  Arwah Umpau ada kakawanan iaitu Hj Matnor yang tinggal Sg Panjang,dan Usop Pembekal.tetapi tidak dapat dipastikan hubungan sebenar Umpau dengan mereka.

  Silsilah keluarga padatuan saudara cukup lengkap, dan saya rasa besar kemungkinan jika cerita tentang Padatuan Umpau dengan ke-7 anak-anaknya itu, jika disebarluaskan di surat kabar bisa terbaca oleh Jamah dan Masiah atau anak cucunya di Banjarmasin. Saya sarankan cerita ini dijadikan “surat pembaca” dan dikirim ke surat kabar Banjarmasin Post (email:redaksi@banjarmasinpost.co.id) atau ke surat kabar Radar Banjarmasin. Insya Allah akan dibaca khalayak ramai dan keluarga padatuan saudara ditemukan…

  • Alias bin Ahmad permalink
   Januari 3, 2012 12:35 am

   maaf.. andika salah faham,untuk pengetahuan andika.. Jamah (anak pertama)dan Masiah (anak ke dua)adalah anak yang di bawa oleh arwah Umpau dari tanah Banjarmasin ke Semenanjung ketika masih halui,bukan anak yg tingal disana,Amun handak di cari adalah anak pertama Jamah yang di bawa lari ke Banjarmasin oleh suami pertama beliau. saya masih mencari ngaran bapa arwah Umpau,kainak batakun awan mamarinak mamak di kampung.
   Sebenarnya masih banyak cerita arwah Umpau yang masih belum di selidiki,bila semua maklumat telah diketaui akan saya muatkan dalam ruangan ini.Terima kasih atas bantuan andika.

   Oo..kaitukah kisahnya? hehehe

   • Alias bin Ahmad permalink
    Januari 3, 2012 8:41 pm

    kainak aku batakun awan cucu arwah Umpau, anak arwah nenek
    Jamah yang tuhak (wak Akup) ,sidin rasanya tahu sejarah padatuan Umpau,
    Amun handak labih tapat maklumat arwah Umpau,tetapi ada cara nya,perlu minta kebenaran badan sidin harus dimasuki nenek layuh
    (penjaga cucu cicit),kerna semasa hayat arwah datuk ku
    (Hj Yusof bin Umpau) pernah berlaku peristiwa dimasuki nenek
    layuh,anak cucu-cicit batakun,adalah kukulaan Umpau di Banjarmasin,sidin bapadah adai..kukulaan disana,sambil nyambat ngarannya sekali,tetapi sudah lawas peristiwa itu,yang mandangar pun sudah kalumpanan,ngaranya
    dan daerahnya.Semasa peristiwa itu ada anak arwah Umpau
    yang menyaksikan seperti nenek Jamah,anak dan cucu cicit
    Umpau.

  • Alias bin Ahmad permalink
   September 11, 2013 9:22 am

   MENCARI KULAAN MAS DAMANG

   Maklumat terbaru:
   arwah Hj Yusof bin Umpau (paninian)
   Umpau bin Mas Damang (moyang)
   org yg dicari kulaan Mas Damang di Banjarmasin atau di kota Kalua jika ada yg pinandu. hubunggi no tel saya 0122508411 Alias Ahmad

   • Mei 14, 2016 5:28 pm

    Datu Umpau bermakam di Sungai Lakum Kilometers 10 Banjarmasin….Datu Umpau bersaudara dengan H.Abdul Thalib asal Kambat/Jatuh, Ato Aji H.Abdul Thalib meninggal pada usia 130 tahun di Sengkang Johor
    Email : thebigboys08@gmail.com Phone.+6285346125858

 14. moneythyphoon permalink
  Mei 5, 2012 8:16 pm

  Ini gambar arwah buyut kita semua dari gambar pasport (Pilgrim Pass for Mecca) – Arwah Nenekenda Hajah Rapeah Binti Inchao. Tarikh 20 Disember, 1920. Umurnya 45 tahun, lahir pada tahun 1875…. Al-Fatihah

  Kami keturunan Gusti Andin Antong…

  Jika ada saudara mara yg kenal, mohon hubungi :

  Sahruddin bin Esa

  019-3064537

 15. Mei 9, 2012 10:40 pm

  Salam, keturunan ku ada bernama andin, dan juga penjaga cicit2 berngaran Nenek layuh. Mengikut ceritanya asal kami adalah dari keturunan Dato badis @ gadis dari desa djatoh barabai dan Moyang kami berngaran Panglima ulloh atau abdullah, lari kesemenanjung menyelamatkan kerabat diraja( si ading ) yg berkelahi merebut kuasa. Itulah kira2nye

  Di Malaysia ada urang Banjar yang punya kulaan dan sudah pernah berkunjung ke Jatuh Barabai. Nama beliau di facebook: Ismail Hassan. Silakan mengontak beliau…

  • Mei 10, 2012 9:29 am

   En Alias, mungkin kita nih ada bau-bau bacang, sebab kami seberataan berganak di Kg bukit Kucing tengah ,jeram kuala Selangor. Hikam wahinik berganak di mana?

   • moneythyphoon permalink
    Mei 11, 2012 7:34 am

    Saudara Mohamad Yasmi Bin Alias.

    Mohon hubungi saya Sahruddin bin Esa 019-3064537 untuk silaturahim… 🙂

   • Alias bin Ahmad permalink
    September 11, 2013 9:10 am

    E..eh…ramai kulaan subalah arwah nenek binik di Bkt Kucing Tengah.Nenek Biah, Nenek Imah..
    ni no tel baru sy 0122508411

   • Alias bin Ahmad permalink
    September 11, 2013 9:16 am

    Mohamad Yasmi bin Alias:Amun banaran kita bakulaan hubungi saya.Saya asal dr Block G Sawah Sempadan Tg Karang.skrg bagawik di Kuala Kubu Bharu.Tlg hubunggi no tel baru saya 0122508411

   • Alias bin Ahmad permalink
    September 11, 2013 9:38 am

    En Mohamad Yasmi..sudah dibaca maklumat tentang cerita keturunan saya diatas.adakah maklumat itu anda tahu kita terait bekulaan?? jika ada ape yg blh di simpulkn kita bau bau baluaan..nk tahu juga..adakah cerita sy tu betul kena menngena dgn keturunan En Mohamad???

    please call sy segera.T.ksh

   • tukang karut permalink
    April 4, 2014 3:23 am

    Sy kg di Block G Sawah Sempadan Tg Karang.skrg beganakn begawik di Kuala Kubu Bharu. (Saya ni Cucu arwah Hj Yusof bin Umpau) ngaran umak Zainon binti Hj Yusof.Ngaran bapak Ahmad bin Ohai.

   • Alias bin Ahmad permalink
    April 4, 2014 3:43 am

    Assalamualaikum…adakah yang pinanduk kulaan Hj Masdamang di Banjarmasin?

   • tukang karut permalink
    November 29, 2014 2:51 am

    pinandukah Hj Dandan.. Hj Mahmud.. itu gin kulaan subalah uma ko… mun dtg ke Sawah Sempadan Blok G batakun cari keluarga2 Usop timbang @ jalurkeluaga dn cucu cicit arwah Sidang Umpau.

   • November 27, 2015 9:05 pm

    Mohon Mohammad Yasmi hubungi sy 0122508411 utk silaturahim..

  • Alias bin Ahmad permalink
   September 11, 2013 9:29 am

   Mohamad Yasmi: keturunan kami pun ada Nenek Layuh penjaga cucu cicit.Adakah kita barait kulaan??? Sila hubunggi no tel baru saya.0122508411

 16. moneythyphoon permalink
  Mei 11, 2012 7:40 am

  penjaga cicit2 berngaran Nenek layuh. –> Nenek Layuh datang ‘ziarah’ cucu2 setiap 1000 hari…

  Di banua Banjar tepatnya daerah Barabai/Alai, ada kampung bernama Layuh. Mungkinkah Nenek Layuh berasal dari kampung ini?

 17. Mei 21, 2012 6:58 am

  salam gasan sumaan umpat brbuat ksia ako gin mencrei dngsanak kuitan laki ayhku rahidin bin masak asal kbten hulu sungai utara punya 2 kakak ngaran kada taho ading laki ngaran jamal, arwah kuitnko bergana spg rgm kg ulu benut kd suah bulik k banua

 18. Agustus 13, 2012 12:26 am

  Assalamu’alaikum warahmatullhi wabarakatuh..

  Sadikit ulun babagi kisah tentang mancari kulaan di Malaysia. Perkenalkan dulu ngaran Ulun Ariean Saputra atawa biasa dikiyau Arie, ulun asli kelahiran Birayang tepatnya di desa Rangas luar jadi bisa disimpulkan ulun katurunan Banjar Alai.
  Sadikit jua dahulu ulun tuturakan silsilah keluarga di Alai, mudah-mudahan ada kulaan nang tabaca jadi bisa mehubungi ulun, ni runut silsilah nang ulun tahu matan padatuan bahari :

  – Jayapati (Makam di Desa Abung)
  beisi anak yang ulun tahu saikung haja (mungkin ada nang lain) yaitu padatuan ulun :
  – H Abu Hasan ( Pambakal Pikung ) Sidin pambakal desa Rantawan/Rangas yang
  wilayahnya sampai ka Nateh di Kecamatan Batang Alai Timur Wahini bangaran, ujar
  habar kampung Nateh tu Sidin nang mambuka kampung panambaian disana. Sidin
  baisi anak : Jamrah, Arpiah & H Masir.
  – H Masir, sidin pambakal jua manarusakan jabatan abah Sidin pambakal Pikung, beisi
  anak : Mastah, Bastiah, Hj Cilcil Fatma Jawana (Icit) & Tajuddin Asrar (Nuwar),
  Ruslan (sebapa, pambakal di desa Abung) & Yus’a (sebapa), semuanya sudah
  meninggal dunia. Sedikit tentang profil ujar bubuhan tuha nang masih hidup di
  kampung bahwa Sidin ni dahulu seorang pengembara dan malajari seni beladiri
  KUNTAW tepatnya aliran Kuntaw Sinding.
  – Hj Herlewati, Mama ulun adalah anak tunggal dari Hj Cilcil Fatma Jawana (Icit).

  Kembali ke topik kita “Mencari Kulaan di Malaysia”
  Ulun ada pengalaman dan alhamdulillah sudah tadapat kulaan disana.
  Cerita berawal dari Madamnya Datu ulun H Masir ke Malaysia, yang besar kemungkinan ke wilayah Kelang atau Selangor tepatnya Kampung Medan. Cerita ini mungkin terjadi di bawah tahun 1950 an, singkat cerita Beliau disana menikah dengan Hj Sawiyah Binti H Sulaiman yang keturunan Banjar jua sudah lawas bagana dan lahir disana, Hj Sawiyah ni beisi dangsanak 4 orang disana yaitu : H Dahlan, H Ismail, Hj Salamah (Nini Banjar), H Ismail (sebapa) dan Zahra (Sebapa) yang semuanya duduk di Kampung Medan Selangor. Setelah menikah Datu H Masir bulik ke Kampung di Rangas Luar bersama Istri dan Mertua Bibini yang kami disini mangiyau Sidin “Nini Kalang”. Semasa itu rancak haja jar bolak-balik ke Malaysia namun setelah konfrontasi Indonesia vs Malaysia di tahun 1960 an terputuslah hubungan antara Kulaan di Malaysia secara fisik namun masih tetap surat menyurat sampai dengan surat terakhir yang bertharik/tanggal 11/11/1970. Adapun Nini ulun Hj Cilcil kada suah ka Malaysia karena Beliau lahir di Rangas jadi kada suah batamuan Sepupu wan Mama Rina Sidin disana. Rasa rindu itulah yang menyebabkan Nini ulun rancak bakesah bahwa di malaysia Sidin banyak baisi Kula, namun kehendak Allah pada tahun 2005 Nini meninggal dunia dan kada sawat batamuan Kulaan di Malaysia.

  Jalan keluar untuk mencari Kulaan mulai terbuka setelah pada bulan Mei 2012 ulun menemukan surat yang bertanggal 11/11/1970 dirumah salah satu keluarga dari arsip surat yang sudah usang. Di surat tersebut dicuurkan secara detail nama-nama dan alamat Kulaan disana, dan berawal dari sanalah ulun mulai cari via internet data masing-masing nama yang ada dalam surat, dari 9 orang nama akhirnya ulun dapat 1 nama yaitu Sanusi Bin Aman yang tak lain adalah Sapupu Mama 2 kali, karena beliau adalah Cucu dari H Dahlan ( Kakaknya Hj Sawiyah Datu ulun). Mulai lah ulun kirim email ke Beliau yang berisi Silsilah keluarga dan hasil scan Surat Sidin yang bertanggal 11/11/1970, karena kebetulan kulaan disana orangnya sudah “Inet minded” dan beisi semacam korporasi jadi ada beisi blog yang didalam blog itu ada alamat email dan CP maka Alhamdulillah hari itu jua email dibalas dan Kulaan disana LANGSUNG mengakui bahwa ulun sebagai keluarga. Sejak itulah hasrat ulun ingin sekali ke Malaysia menemui Kulaan disana, karena rindu yang sangat kepada Kulaan disana.

  Komunikasi mulai dijalin intens dan Beliau disana menyebarkan habar bahwa Kulaan di Banjar sudah tadapat walaupun hanya via Inet (facebook) dan berencana handak melawat ke Malaysia. Qadarallah awal bulan Juni Uwa/Pak Long H Sanusi bin Aman garing tabangati di RS Besar Kuala Lumpur (HKL), tanpa fikir panjang lagi ulun urus paspor dan berangkat ke Malaysia tanggal 8 Juni 2012, setibanya disana langsung diambili di Bandara (KLIA) oleh Kulaan dan langsung menuju ke HKL menemui Pak Long yang sedang sakit. Alhamdulillah pas ulun sampai HKL Beliau dalam keadaan sehat, bapandir pun lancar dan satu lagi yang meolah ulun kagum bahwa Sidin masih lancar bersurah/bahasa Banjar, subhanallah. Selepas ulun bulik ka Banua 2 minggu setelah bertemu Pak Long, atas KehendakNya Beliau dipanggil untuk menghadap Rabb yang menciptakannya, best regard untuk Beliau yang berjasa besar merekatkan kembali Kulaan yang terpisah lama, semoga ini menjadi amal baik bagi penghitungan beliau nanti di akhirat, amin…”di hujung hanyatmu engkau bertemu kulaan wahai Pak Long jasamu tak terlupakan”

  Singkat cerita 4 hari ulun di Malaysia bamalam di Kampung Medan di rumah Nini Aishah Binti H Dahlan yang berarti beliau adalah sepupu 1 kali Nini Ulun H Cilcil. Bak hari Raya Kulaan yang jauh-jauh datangan mandapati Ulun sebagai perwakilan Kulaan Banjar yang datang dari Indonesia, rasa haru bercampur bangga melihat dan merasakan apresiasi dari mereka, sungguh 4 hari disana kada lah cukup karena Kulaan banyak banar disana.

  Sedikit data bagi Kulaan yang mungkin kenal atau tahu Keluarga Besar H Sulaiman atawa H Dahlan di Kampung Medan bisa menghubungi :

  1. H Bastani Bin H Dahlan, Kampung Medan, Beliau menjabat sebagai Lurah di Kampung Medan ( CP : 26089872,331228746,192825267 )
  2. H Ismail bin Saleh, Lot 5110 Desa Putra Batu Sei Merab Ulu 43000 Kg Kajang Selangor Darul Ehsan ( CP : 1936775677,389251068 ), Beliau ini koordinator Kulaan Banjar di Malaysia.

  Banyak kisah haru selama proses sampai pertemuan ulun dengan semua Kulaan di Malaysia yang kada mungkin ulun panjang lebar bakesah disini. Alhamdulillah telah dikumpulkan lagi keluarga yang terpisah lama, semoga ini menjadikan keluarga Malaysia dan Banjar Indonesia makin erat dan menjadi ladang amal bagi kita semua.

  Mun ada kulaan nang pernah tau tentang silsilah di atas bisa mehubungi ulun :
  HP : 08565161844

  Sekian sharing pengalaman ulun, moga bermanfaat….

  Subhanallah..kisah nyata yang mengharukan sekaligus penuh inspiratif. Semoga semakin banyak terjalin kembali hubungan, komunikasi, atau pertemuan antara kulaan banjar di banua dengan kulaan banjar di Malaysia…

 19. Desember 14, 2012 6:22 pm

  I know this website offers quality dependent articles and other data,
  is there any other web page which offers such things in quality?

 20. Januari 8, 2013 2:52 am

  aslmkum,,,asal,,datu,,nini,ku,,ujar,,dri,,sapat,,ngaranya,,hj.kadri,,bin hj sidau merantau ka batu pahat johor di parit jabong tongkang pecah mun ada pinandu tel ulun 017 7955234

 21. Januari 25, 2013 1:17 am

  assalamualaikum w tb kulaan banjar..mencari susulgaluh keturunan ku jika ada yg mengetahui..moyang ku (gusti) hj muhammad yassin bin mahmud dan isterinya (galuh)hjh aminah bte nazim keturunan kesultanan dan ulama banjar..seorang keturunan raja dan mualim tinggal di pontian pt semerah johor..menjadi imam di masjid jamek pontian..jika ada info hantar kepada saya email faridzainal@yahoo.com

  • nur wati idris permalink
   Oktober 19, 2013 2:39 am

   SAYA CUCU ATUK HJ.MUHAMMAD YASSIN BAPAK SAYA YANG BERNAMA IDRIS BIN SANANG-HJ.MUHAMMAD YASIN PENGEN TAU KETURUNAN DATUK SAYA YG DI BANJAR MASIN DARI ANAK ISTRI KEDUA…. DATUK SAYA MEMPUNYAI ANAK 4 DI BANJAR MASIN.JIKA ADA INFO HANTAR KEPADA SAYA EMAIL :karfikar14@ymail.com

   Di Banjarmasin Jalan Pangeran, dekat jembatan simpang tiga kayu tangi, dulu termasuk kawasan alalak ada bernama Muhammad Yasin Amin. Beliau selama hidup seorang ulama punya anak 8. Sebagian anak beliau ada di pontianak, johor, sumatera. Tapi kata salah seorang keturunannya tidak ada punya anak bernama Sanang (data silsilah keluarga terbakar akaibat musibah kebakaran rumah). Konon kabarnya Muhammad Yasin ini juga punya isteri lainnya, dan boleh jadi dari isteri kedua ini ada anak bernama Sanang. Kebetulan ada telepon ke saya (admin blog ini) dari Tanjung Pinang kepulauan Riau bernama Syafariah binti Idris bin Sanang bin Hj. Muhammad Yasin. Apakah ada kaitan keluarga antara NUR WATI IDRIS SANANG? Silakan Nur Wati telepon Syafariah di nomor telepon +6281276350572

   • nur wati idris sanang permalink
    Oktober 19, 2013 10:17 am

    SAYA CUCU ATUK HJ.MUHAMMAD YASSIN BAPAK SAYA YANG BERNAMA IDRIS BIN SANANG-HJ.MUHAMMAD YASIN PENGEN TAU KETURUNAN DATUK SAYA YG DI BANJAR MASIN DARI ANAK ISTRI KEDUA…. DATUK SAYA MEMPUNYAI ANAK 4 DI BANJAR MASIN

    Di Banjarmasin Jalan Pangeran, dekat jembatan simpang tiga kayu tangi, dulu termasuk kawasan alalak ada bernama Muhammad Yasin Amin. Beliau selama hidup seorang ulama punya anak 8. Sebagian anak beliau ada di pontianak, johor, sumatera. Tapi kata salah seorang keturunannya tidak ada punya anak bernama Sanang. Konon kabarnya Muhammad Yasin ini juga punya isteri lainnya, dan boleh jadi dari isteri kedua ini ada anak bernama Sanang. Kebetulan ada telepon ke saya (admin blog ini) dari Tanjung Pinang kepulauan Riau bernama Syafariah binti Idris bin Sanang bin Hj. Muhammad Yasin. Apakah ada kaitan keluarga antara NUR WATI IDRIS SANANG? Silakan Nur Wati telepon Syafariah di nomor telepon +6281276350572

 22. Mei 1, 2013 12:49 pm

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your
  web site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me
  a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea.
  http://www.coursefacilitators.com offers high quality societal solutions.

  buy twitter followers will substantially boost your esprit and also authority.

  buying twitter followers and fast for your Twitter Report from ideal Manufacturers.

 23. faizal el miftah permalink
  Juni 14, 2013 11:31 am

  iya am yg tatuha hj kd tapi tahu ,apalagi ulun yg anum neneh magin nya ae,,
  ujar dangsanak ,kai. datu ulun gen ada jua jar marantau d kuala tungkal,tp kd tahu ngaran sidin ulun ,.
  ngaran kai ulun utuh yahya(tukang gunting) bin h.gusti umpau atau umpan kalupanan ngaran yg pas..padatuan uln buhan pajukungan jua padahal.,
  maklum ae yg tuhany hudah kdd an lagi jd kd tahu,hen. .salam haja ..

  • Alias bin Ahmad permalink
   Februari 28, 2015 1:26 am

   Ngaran sama wan padatuan ulun Umpau bin Hj Mas Damang.

   • Mei 14, 2016 5:49 pm

    Rancaknya nah ulun tabaca ngaran UMPAU….paramisi ulun umpar manyurung pandir jua. Datu kami bangaran H.Abdul Thalib Bin H.Abdurrahman manurut habar badangsanak awan datu Umpau….Datu Umpau bakubur di Banjarmasin di Sungai Lakum Kilometers 10 Kertak Hanyar….mudahan iya Datu Umpau nya nang jua padatuan pian Alias Bin Ahmad

  • Desember 6, 2015 7:52 am

   Ngaran padatuan ulun Umpau bin Mas Damang.. kaluko bakula kita..

  • Desember 15, 2015 6:42 am

   Ngaran sama awan padatuan ulun Umpau bin Hj Mas Damang

 24. Juni 14, 2013 8:36 pm

  assalam kulaan di banjar kuitan ngaran rahidin bin masak brmadam d kg ulu benut spg rengam kluang lawas dh migran ako kada suah brtamuan seperadingan kuitan jarnya asal kg paringin hlu sungai utara 4 berasding 2 bebini seikong laki ngaran jamal yg bebini kada taho ayah udh meninggal lewat thn 1978 mun ada yg menndu atawa kulaan dangsanak d benua ayuh haja brcuur lewat fb nohrahidin@yahoo.com hormat dr saya

 25. Juni 19, 2013 8:27 am

  Hello there, You’ve done an excellent job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this website.

 26. Juni 19, 2013 10:38 am

  I have read so many content regarding the blogger lovers but this piece of writing is in fact a
  pleasant post, keep it up.

 27. nurwati permalink
  Oktober 30, 2013 1:15 am

  saya mencari atuk saya yang bernama arshad menurut cerita almarhum bapak saya kakek saya yg bernama arshad tinggal di banjar masin kota alalak waktu itu bapak saya masih bujangan sudah di tinggal kakek saya balek ke banjar masin kota alalak di banjarmasin kakek saya mempunyai istri yg kedua dan sewaktu bapak saya masih hidup kakek saya yang di banjar masin pernah berpesan dengan salah satu kenalannya suruh menyampai kan kepada bapak saya bahwa kakek saya mempunya anak 4 di banjar masin kota alalak tapi sayang sekali bapak saya belum sempat berkenalan dengan saudara nya yang empat itu dan sekarang bapak saya udah almarhum,dan yang tinggal adalah saya cucu dari atuk sanang / arshad hj muhamad yasin.

 28. November 10, 2013 5:23 pm

  ulun handak ke batu pahat ziarah makam Habib Ali Al Aidrus…alamat makamnya dimana ?..tolong informasinya…terimakasih lahh…

 29. qeersha510 permalink
  November 10, 2013 6:14 pm

  sesiapa mengetahui sejarah pangeran singa terbang?
  dan juga pembakal nasin?
  terima kasih..

 30. amaluddin ismail permalink
  Desember 31, 2013 9:42 am

  Slm…maaf btnyer…sy cicit kpd gusti idris…anak kpd hjh gusti achil bte gusti idris…lokasi sungai besar selangor…ade sape2 kenal ke?

  • amaluddin ismail permalink
   Desember 31, 2013 9:43 am

   Maaf…hjh gusti achil anak kpd gusti idris….

 31. Februari 8, 2014 8:47 am

  Amun mambaca tulisan lawan kumintar blog pian nih ulun asa himung malihat urang banjar (pahuluan) tu sabujurnya harat, dasar bunjr disegani dimasanya tapi bingung jua wahini urang banjar imbah mardika kaya kahilangan jadi dirinya, kawa disambat kerajan banjar bahari tu tamasuk nang harat/ ganal di nusantara nih. Satu sisi ulun jua marasa pengetahuan ulun dalam sejarah banjar tu kada apa2nya. Banyak nang balum ulun tahu, asa supan ulun jadi admin twitter @BuhanPahuluan nah mun kaya niya.

  Salam badangsanakan haja barataan, amun ada waktu datangi ka twitter kawan blog ulun

 32. Alias bin Ahmad permalink
  April 4, 2014 3:24 am

  Sy kg di Block G Sawah Sempadan Tg Karang.skrg beganakn begawik di Kuala Kubu Bharu. (Saya ni Cucu arwah Hj Yusof bin Umpau) ngaran umak Zainon binti Hj Yusof.Ngaran bapak Ahmad bin Ohai.

 33. Alias bin Ahmad permalink
  April 4, 2014 3:59 am

  MENCARI BUBUHAN KULAAN ARWAH HJ MASDAMANG DI BANJARMASIN..

  Nama saya : Alias bin Ahmad
  Nama umak: Zainon binti Hj Yusof
  Nama bapa: Ahmad bin Ohai
  Nama Datuk: Hj Yusof bin Umpau
  Nama Moyang: Umpau bin Hj Masdamang
  No tel +60122508411

 34. Mei 9, 2014 12:34 am

  ulun banjar jua paninian urang tanjung tabalong

 35. rudy aswan permalink
  Juni 19, 2014 10:05 pm

  Ulun org banjar jua kai ulun nama KH Q adenan bin H Ramli. Nini Hj bahrah binti H Seman nah H seman bisi bini Hj Salamah. Nah dangsanak HJ salamah ne seberataan begana di malaysia cuma dimana kd tahu. dulu suah kerumah kai dikelayan tp ulun lagi halus jd kd tp tahu. nang tuhanya habisan sudah jd kd tp kawa di takuni. bubuhannya kami ni di Banjarmasin tp mun asli pa datuan daerah amuntai sana. Kalo pang ada nang pinandu cucu2 di malaysia sana.

 36. Digi permalink
  Agustus 22, 2014 6:19 am

  Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

  Saya memang ada keturunan Banjar dari Grandpa/Kakek saya & saya tinggal di Kuala Tungkal Jambi asal dari Barabai,Kalsel. Tapi saya juga ingin mencari garis Keluarga Nenek saya di Penang,Malaysia bahwa Ibunda Nenek saya adalah orang Melayu Penang,Malaysia yg merantau ke Kuala Tungkal dengan nama awal Normah kemudian setelah naik Haji ganti nama menjadi Siti Khadijah/Khadijah binti H.Baharuddin. Kata ibu saya H.Baharuddin ini orang Melayu Penang asli yang pertama membuka Kuala Tungkal yang sebelumnya hanya Kampung kecil yg dikelilingi Hutan Lebat tepi muara Sungai Pengabuan. Sedang ayah nenek saya bernama H.M.Amin bin H.M.Nasir tapi saya tak tahu apakah H.M.Amin bin H.M.Nasir ini juga orang Melayu Penang,Malaysia atau Banjar. Saya berharap bisa bertemu keluarga nenek saya di Penang,Malaysia suatu hari nanti meski garis keluarga ini yang sudah saya catat sebanyak 5 generasi atau hampir 100 tahun yang lalu sampai sekarang. Ini saya dapat dari Ibu saya jika ada Orang Penang yang tahu bahwa ada diaspora keturunan Melayu Pulau Pinang (Penang) Malaysia hubungi saya di e-mail amirul.mukmin9539@yahoo.com & no Hp/Whatsapp saya +628973061869. Terima Kasih & Wassalam 🙂

 37. Oktober 14, 2014 7:03 pm

  SALM GASAN SUMAAN mohon admint menyulusri klrga arwah kuitan rahidin bin masak asal kg balang paran paringin kbhu sg utara lawas brmadam kg ulu benut spg rengam kluang johor lewat 70an udah meninggal dibritahu ada 2 kakak ngaran kada tahu seoting laki ngaran jamal arwah kuitan kada suah bulik k banua imbah brmadam ingin brtamuam mun ada dangsanak lgi yg trait atawa sepupu, 2 pupu puas sudah mencuba balom d makbol mudahan berhasil ameeeeeeeeeeeen

 38. Johari permalink
  November 26, 2015 7:17 am

  Saya johari.. Cucu hj idris bin umpau.
  Ingin mengetahui lebih lanjut salah silah hj idris bin umpau.

  • November 27, 2015 8:51 pm

   Kaluko tarait bakulaan kita.. ulun cucu Hj Yusof bin Umpau.

   Umpau ada 7 baading
   Umpau bin Haji Mas Damang (Sidang Umpau) atau paninian datuk sy ada 7 urang anak

   1) Jamah binti Umpau
   2) Masiah binti Umpau
   3) Sapiah binti Umpau
   4) Idris bin Umpau (sidang Idris)
   5) Hj Dahlan bin Umpau
   6) Hj Yusof bin Umpau
   7) Galoh binti Umpau

   0122508411

  • November 27, 2015 8:58 pm

   Keluarga Umpau ni besar..ulun masih lg mencari salasilah keturunan Umpau yg ada di Banjarmasin..

   Alias bin Ahmad
   D/A Block G Sawah Sempadan 45500 Tanjong Karang Selangor Darul Ehsan Malaysia
   +60122508411

 39. M.RUSDIANSYAH /awang salay permalink
  Januari 11, 2016 6:13 pm

  Assalamu alaikum wr.wb mohon bantu saya mencari kulaan dari H.ABDUL RAHMAN asal tanjung mangkusip kalimantan selatan yg madam ke malaysia.singkat cerita beliau H.Abdul rahman dan istri Ajizah ke pulau laut membuka lahan dan mempunyai seorang anak perempuan yg bernama Imah. H.abdul rahman balik k kampung tanjung lalu madam terlebih dahulu k sumatra lalu k malaysia.meninggal kan anak beserta istri di pulau laut . mohon bantu kaulau ada yg tahu k beradaan beliau d malaysia.kami adalah keturunan dari anak nya imah di pulau laut.beliau madam pada zaman penjajahan belanda.

 40. md noh rahidin permalink
  Januari 17, 2016 6:40 am

  alhamdulillah akhir disember 2014 sdh dapt titik trang dmana kbradaan dangsanak yg dcari slawasan trkait wan arwah kuitan rahidin melalui forum silaturahmi kulaan banjar makasih brpanjangn kpd pk ary,pk hasan,pk arief. Bln jnuari 2015 kmi 8 dangsank bailang k banua lwat trminl balik papan kaltim brziarh sepupu bbini satu2nya yg mash hidup tinggl d samarinda lok bahu jga k paringin balangan kalsel umh ank kmnakan spupu sawat jua k martapura jga banjarmasin..d martapura kami dtemukan wan pk arief,h udin jga kak hjh masrukiah..d banjrmasin kami dsambut wan pk ary,pk hasan jga pk ahmd arifin, lbhkurang 9 ari balalah k banua hanyr bulikan k malysia.

 41. ramley hassan permalink
  Maret 7, 2016 7:11 pm

  mencari kulaan dibanjar masin.peninian namanya hj salman.anaknya hj hassan tolak kejohor-pontian terus berganak ke tanjung karang selangor-berhumak

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: